Η Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση (EBU) δημοσίευσε το εκτεταμένο πρωτόκολλο Υγείας και Ασφάλειας για τον COVID-19 σύμφωνα με το οποίο θα διεξαχθεί το Μάιο στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας ο 65ος Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision.

Τον Φεβρουάριο έγινε γνωστό ότι ο διαγωνισμός δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί χωρίς τη λήψη ειδικών μέτρων και την επιβολή περιορισμών.Ωστόσο οι διοργανωτές «ήταν αποφασισμένοι, αλλά και αισιόδοξοι» ότι η φετινή Eurovision θα διεξαχθεί σύμφωνα με το «Σενάριο Β», μια περιορισμένη αλλά φιλόδοξη εκδοχή του διαγωνισμού με αυστηρά μέτρα υγείας και ασφάλειας και κοινωνικές αποστάσεις.Η απόφαση επιβεβαιώθηκε από την Ομάδα Αναφοράς του Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision, το διοικητικό όργανο της εκδήλωσης και την Εκτελεστική Επιτροπή της EBU.Εάν η πανδημία επιδεινωθεί τις επόμενες εβδομάδες στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας, ενδέχεται να επιβληθούν περαιτέρω περιορισμοί στον τρόπο με τον οποίο θα πραγματοποιηθεί ο διαγωνισμός.Σύμφωνα με το Σενάριο Β, ο αριθμός των επιτρεπόμενων ατόμων στις αποστολές κάθε χώρες θα είναι μειωμένος σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές και ο αριθμός των δημοσιογράφων που θα παρευρεθούν στην εκδήλωση θα περιοριστεί επίσης στους 500, ενώ 1.000 δημοσιογράφοι θα μπορέσουν να καλύψουν την show μέσω ενός νέου διαδικτυακού κέντρου Τύπου.Το επόμενο διάστημα θα ληφθούν οι αποφάσεις σχετικά με την παρουσία κοινού στα shows της Eurovision και τις δημόσιες δραστηριότητες που θα πραγματοποιηθούν στο Ρότερνταμ.Το διεξοδικό πρωτόκολλο περιγράφει λεπτομερώς τα μέτρα με τα οποία θα πρέπει να συμμορφωθούν όλα τα διαπιστευμένα πρόσωπα (εκείνοι που εργάζονται ή συμμετέχουν στο Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision). Επίσης το πρωτόκολλο συμμορφώνεται πλήρως με τις οδηγίες του Εθνικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας και Περιβάλλοντος του Ολλανδίας και είναι εναρμονισμένο με τις οδηγίες για παρόμοιες μεγάλες εκδηλώσεις, όπως σημαντικές αθλητικές διοργανώσεις.Ο Martin Österdahl, ο εκτελεστικός επόπτης του Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision, εξηγεί:
«Το πνεύμα και η παράδοση του Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision είναι η ένωση της Ευρώπης σε ένα στάδιο και είμαστε ακόμη αποφασισμένοι να το επιτύχουμε στο Ρότερνταμ τον Μάιο.
Προχωράμε με τα σχέδιά μας για την παραγωγή ενός ασφαλούς διαγωνισμού, όπου όλοι οι καλλιτέχνες θα εμφανιστούν ζωντανά στο Ρότερνταμ. Αυτό το πρωτόκολλο δείχνει τη δέσμευσή μας να το κάνουμε αυτό, με την υγεία και την ασφάλεια όλων των παρευρισκόμενων, συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού και του Τύπου, να αποτελεί την πρώτη μας προτεραιότητα».
Το πρωτόκολλο υπόκειται σε αλλαγές ανάλογα με τις εξελίξεις πριν φτάσουν στο Ρότερνταμ οι καλλιτέχνες και οι αποστολές κάθε χώρας.Σε όλους τους συμμετέχοντες στο Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision συνίσταται να μπουν σε καραντίνα πέντε ημερών πριν αναχωρήσουν για Ολλανδία, ενώ πρέπει να προσκομίσουν αρνητικό τεστ για τον COVID-19 που θα έχει πραγματοποιηθεί το πολύ 72 ώρες πριν την αναχώρηση.Μόλις φτάσουν στην Ολλανδία, οι αντιπροσωπείες των χωρών καλούνται να μείνουν στο ξενοδοχείο τους και να μεταβαίνουν μόνο στο «Ahoy Arena» του Ρότερνταμ για πρόβες, τα ζωντανά shows και άλλες δραστηριότητες σχετικές με το διαγωνισμό.
Όλοι όσοι θα βρίσκονται στο «Ahoy Arena», από τους καλλιτέχνες μέχρι το προσωπικό και τους δημοσιογράφους, θα υποβάλλονται τακτικά σε τεστ για τον COVID-19 σε μια ειδική εγκατάσταση δίπλα στο συνεδριακό κέντρο.
Ο Sietse Bakker, εκτελεστικός παραγωγός του φετινού διαγωνισμού, προσθέτει:
«Ο στόχος μας είναι σαφής: να αποτρέψουμε τη μετάδοση του ιού κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης. Εάν κάποιος βγει θετικός, τίθεται σε ισχύ το πρωτόκολλο απομόνωσης, στηρίζουμε τις αρμόδιες αρχές με την ιχνηλάτηση επαφών και λαμβάνουμε πρόσθετα μέτρα όπου είναι απαραίτητο. Εάν ένας συμμετέχων δεν μπορεί να τραγουδήσει ζωντανά, θα χρησιμοποιηθεί η εφεδρική εγγραφή (σ.σ. η μαγνητοσκοπημένη πρόβα)».
 
Πηγή: www.hit-channel.com

Leave a Comment