Ο 65ος Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision ήταν αναμφισβήτητα ένας από τους πιο ανατρεπτικούς των τελευταίων ετών.

Η Ιταλία, επιβεβαιώνοντας τα προγνωστικά, βγήκε η νικήτρια της βραδιάς συγκεντρώνοντας 524 βαθμούς.  Ωστόσο, ένα πλάνο δευτερολέπτων κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας, στο οποίο ο frontman του συγκροτήματος Damiano έσκυψε το κεφάλι του στο τραπέζι μοιάζοντας να κάνει χρήση ουσιών, προκάλεσε πανικό στα social media.

 
 
Παρότι ο ίδιος ερωτήθηκε και διέψευσε κατηγορηματικά ότι κάνει χρήση ναρκωτικών, η Ιταλία, σύμφωνα με τη δημόσια τηλεόραση της RAI, αποφάσισε να τους υποβάλει σε τεστ. Στη διεξαγωγή του τεστ συναινούν και οι τέσσερις καλλιτέχνες του συγκροτήματος, που μαζί με την EBU θέλουν να κλείσουν οριστικά το ζήτημα.
 
 
 
Τι έγινε τη βραδιά της Eurovision
 
Τα… μηδενικά
 
Αυτό όμως που δεν ξανάγινε ποτέ όμως είναι πως τέσσερις χώρες δεν πήραν ούτε ένα βαθμό από το κοινό, ενώ μια χώρα έφυγε από τον 65ο διαγωνισμό με το απόλυτο μηδέν.
 
Έτσι λοιπόν Αγγλία, Γερμανία, Ισπανία και η διοργανώτρια Ολλανδία βαθμολογήθηκαν με μηδέν από το κοινό ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο δεν είχε πάρει ούτε ένα βαθμό από τις επιτροπές.
 
Ούτε οι ίδιοι οι εκπρόσωποι των χωρών δεν το πίστευαν ωστόσο δεν έδειξαν να τους παίρνει από κάτω, σηκώθηκαν πάνω και καταχειροκροτήθηκαν από το κοινό αλλά και από τους εκπροσώπους των άλλων χωρών.
 
Η λιτή και απέριττη
 
Η Γαλλία με την εκπληκτική Μπαρμπαρά Πραβί έκανε δυναμικό come back κατακτώντας τη δεύτερη θέση. Η έχει να δει νίκη στη Eurovision από το 1977. Με ένα μελωδικό, ταξιδιάρικο τραγούδι που θύμισε Παρίσι και Εντίθ Πιάφ από τις πρώτες νότες, η Μπάρμπαρα Πραβί κέρδισε το κοινό με τη λιτή και απέριττη ερμηνεία της στη σκηνή του Ahoy Arena.
 
Η άτυχη Ισλανδία και η 4η θέση
 
Δεν είχε την τύχη με το μέρος της η Ισλανδία καθώς δύο μέλη της χτυπήθηκαν από κορωνοϊό. Τα δύο θετικά κρούσματα λοιπόν δεν επέτρεψαν στο ισλανδικό συγκρότημα Gagnamagnið να ανέβει στη σκηνή της Eurovision. Ωστόσο έστω και με βίντεο, έστω και από μακριά η Ισλανδία κατετάγη στην 4η θέση του διαγωνισμού.
 
Κάθε χώρα είχε προ-ηχογραφημένο βίντεο του τραγουδιού της για να παίξει σε περίπτωση μόλυνσης από COVID-19.
 
Η Ισλανδία πάντως ήταν ένα από φαβορί για τη νίκη στα στοιχήματα. Ολόκληρη η ισλανδική αντιπροσωπεία εμβολιάστηκε με το εμβόλιο Janssen μίας δόσης (Johnson & Johnson) πριν ξεκινήσει για την Ολλανδία.
 
Στεφανία: Κίνηση στο πραγματικό και το φανταστικό
 
Η Στεφανία, η πιο μικρή από όλους όσους συμμετείχαν απέσπασε τη 10η θέση στο διαγωνισμό αλλά και το θερμό χειροκρότημα του κοινού.
 
Ιδιαίτερη ήταν η αναφορά στην παρουσίαση του τραγουδιού. Η ευρηματική σκηνοθετική ιδέα του creative director Φωκά Ευαγγελινού, αφηγήθηκε ένα ταξίδι «που όλοι μπορούμε να κάνουμε με όχημα τη φαντασία μας», μέσα από προηγμένα οπτικά εφέ και τεχνολογία που για πρώτη φορά παρουσιάστηκαν σε Eurovision, σε ζωντανή μετάδοση. Η παρουσίαση του «Last Dance» ήταν ένα σκηνοθετικό εγχείρημα με υψηλές τεχνικές απαιτήσεις και προδιαγραφές, που πρόσφερε στο τηλεοπτικό κοινό ένα εξαιρετικά θεαματικό αποτέλεσμα.
 
Η πρωτότυπη χορογραφία, τα special visual effects, οι ειδικοί φωτισμοί, οι γρήγορες εναλλαγές ρούχων των χορευτών επί σκηνής, τα σκηνοθετικά ευρήματα προηγμένης τεχνολογίας, αποτέλεσαν μερικά από τα συστατικά της εντυπωσιακής και ξεχωριστής εμφάνισης της Ελλάδας, και συνέθεσαν μια ατμόσφαιρα που κινήθηκε διαρκώς ανάμεσα στο πραγματικό και το φανταστικό.
 
[youtube url=”https://youtu.be/QhZhJFp0vVw”]
 
Ο Ιταλός David Damiano έκλεψε την παράσταση με γκέι φιλιά, El Diablo και… υποψίες
Βέβαια όλα τα φώτα ήταν στραμμένα στον Ιταλό David ο οποίος έδωσε γκέι φιλιά από τη χαρά του και τραγούδησε το El Diablo.

Leave a Comment