Τρία τραγούδια από το μεταθανάτιο άλμπουμ «Michael» του Michael Jackson του 2010 αφαιρέθηκαν από τις ψηφιακές πλατφόρμες εξαιτίας των κατηγοριών ότι δεν ηχογράφησε ποτέ ο ίδιος αυτά τα τραγούδια.

Αυτή τη στιγμή, μόνο επτά από τα δέκα τραγούδια του άλμπουμ είναι διαθέσιμα στο Spotify, στο Apple Music και στο YouTube. Τα τραγούδια που έχουν αφαιρεθεί από αυτές τις πλατφόρμες είναι τα «Monster» (με τη συμμετοχή του 50 Cent), «Keep Your Head Up» και «Breaking News».
Τα τρία εν λόγω κομμάτια αποτέλεσαν μέρος μίας συνεχιζόμενης δικαστικής διαμάχης μεταξύ των διαχειριστών της περιουσίας του Michael Jackson και της Sony Music, η οποία ισχυρίζεται ότι τα συγκεκριμένα τραγούδια δεν περιείχαν τη φωνή του τραγουδιστή.
Σε δήλωσή του, εκπρόσωπος της επίσημης ιστοσελίδας του Michael Jackson επιβεβαίωσε ότι τα τραγούδια δεν είναι πλέον διαθέσιμα στο διαδίκτυο, αλλά υποστήριξε ότι η κίνηση αυτή «δεν είχε καμία σχέση με την αυθεντικότητά τους».
«Το Estate και η Sony Music πιστεύουν ότι η συνεχιζόμενη συζήτηση σχετικά με τα τραγούδια αποσπά την προσοχή της κοινότητας των θαυμαστών και των περιστασιακών ακροατών του Michael Jackson από το να εστιάσουν την προσοχή τους εκεί που θα έπρεπε να είναι, στη θρυλική και βαθιά δισκογραφία του Michael», τόνισε.
Η αγωγή κατατέθηκε το 2014 από τη θαυμάστρια του Jackson, Vera Serova και ήρθε και πάλι στο φως της δημοσιότητας το 2018, όταν οι διαχειριστές της περιουσίας του Michael Jackson και η Sony αναγκάστηκαν να εκδώσουν μία δήλωση με την οποία διέψευδαν ότι η τελευταία είχε παραδεχτεί ότι ο Jackson δεν ηχογράφησε τα τρία επίμαχα τραγούδια.
Τον Αύγουστο του 2018 το εφετείο αποφάνθηκε υπέρ των διαχειριστών της περιουσίας του Michael Jackson και της Sony Music, απαλλάσσοντάς τους ουσιαστικά από την ομαδική αγωγή της Serova.
 
 
Σύμφωνα με την απόφαση, επειδή οι διαχειριστές της περιουσίας του Michael Jackson και η Sony Music δεν γνώριζαν με βεβαιότητα αν ο Jackson όντως τραγουδούσε στα τρία εν λόγω τραγούδια, το εξώφυλλο και το διαφημιστικό υλικό του άλμπουμ δεν εμπίπτουν στις διατάξεις του εμπορικού δικαίου και συνεπώς δεν ήταν δυνατόν να εφαρμοστεί για τις κατηγορίες που υπέβαλε η Serova.
Σε δήλωση που εξέδωσε τότε, ο δικηγόρος της περιουσίας του Jackson, Howard Weitzman, ανέφερε σχετικά με την απόφαση: «Είχαμε μία ολοκληρωτική νίκη στο εφετείο στην υπόθεση της ομαδικής αγωγής της Vera Serova».
Ωστόσο, η απόφαση δεν έλυσε οριστικά το ζήτημα του αν ο Michael Jackson όντως ηχογράφησε τα «Breaking News», «Monster» και «Keep Your Head Up». Η αγωγή βρίσκεται επί του παρόντος στο Ανώτατο Δικαστήριο της Καλιφόρνιας.
Και τα τρία τραγούδια φέρονται να ηχογραφήθηκαν το 2007 με τους δημιουργούς/παραγωγούς Edward Cascio και James Porte, αλλά οι θαυμαστές του Michael Jackson αμφισβητούν εδώ και καιρό τον ισχυρισμό ότι στα τραγούδια αυτά ακούγεται όντως η φωνή του.
Όπως σημειώνει το Αmerican Songwriter, η μητέρα του Jackson, Katherine Jackson, ισχυρίστηκε επίσης το 2010 ότι «μερικά από τα τραγούδι στο άλμπουμ είναι ψεύτικα». Η αδελφή του, LaToya Jackson, εν τω μεταξύ, ανέφερε: «Δεν ακούγεται σαν να είναι αυτός».
Ο ανιψιός του Jackson, Taryll Jackson, έγραψε στο Twitter εκείνη την εποχή: «Ο τρόπος με τον οποίο κατασκεύασαν αυτά τα τραγούδια είναι πολύ ύπουλος και πονηρός. Ξέρω τη φωνή του θείου μου και κάτι δεν πάει καλά όταν η άμεση οικογένεια σου λέει ότι δεν είναι αυτός».
Το «Michael» κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο του 2010 και ήταν το πρώτο άλμπουμ του Michael Jackson μετά τον θάνατό του σε ηλικία 50 ετών τον Ιούνιο του 2009.
 

Leave a Comment