Μεγάλη τιμή για την Ελληνίδα ερμηνεύτρια η επιλογή της από την οργανωτική επιτροπή του 38ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Μεσογειακών χωρών της Αλεξάνδρειας στην Αίγυπτο, η οποία αποφάσισε να τιμήσει κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της διοργάνωσης, την -γεννημένη στην Αλεξάνδρεια- Άλκηστη Πρωτοψάλτη, για την συνολική προσφορά της στον Ελληνικό Πολιτισμό.

Τα εγκαίνια του Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκαν στη Μεγάλη Αίθουσα Εκδηλώσεων της Βιβλιοθήκης Αλεξάνδρειας, το βράδυ της Τετάρτης 5 Οκτωβρίου 2022, παρουσία εκατοντάδων θεατών. Με βαθιά συγκίνηση, η ερμηνεύτρια πήρε το λόγο και είπε στ’ αραβικά «Αγαπώ την Αλεξάνδρεια».Στη συνέχεια η κα. Πρωτοψάλτη δήλωσε : «Είμαι συγκινημένη, πολύ συγκινημένη, με αυτήν την μεγάλη τιμή και την αφιερώνω στους γονείς μου, οι οποίοι δεν είναι πια ανάμεσα μας. Γεννήθηκα στην Αίγυπτο, που είναι το αγαπημένο μου μέρος, αλλά η Αλεξάνδρεια είναι στην καρδιά μου. Έχω ένα όνειρο. Ελπίζω μια μέρα να τραγουδήσω στο φως, στις Πυραμίδες. Ευχαριστώ την Αίγυπτο, Ευχαριστώ την Αλεξάνδρεια».Την τιμητική πλακέτα και το αναμνηστικό δίπλωμα παρέδωσε στην ερμηνεύτρια, εκπρόσωπος του Αιγυπτιακού Υπουργείου Πολιτισμού και Πρόεδρος της επιτροπής του Φεστιβάλ.
 
 
Κατά την διάρκεια της απονομής στη μεγάλη οθόνη της σκηνής προβάλλονταν οικογενειακές φωτογραφίες των παιδικών της χρόνων στην Αλεξάνδρεια και χαρακτηριστικά στιγμιότυπα από την πολυετή καριέρα της.Στην πρόσφατη συνέντευξή της στο CNN Greece, η Άλκηστις Πρωτοψάλτη είχε προαναγγείλει τη βράβευσή της αναφέροντας συγκεκριμένα: «Θα επισκεφθώ την Αίγυπτο. Αυτή τη φορά καλεσμένη από το Alexandria International Film Festival προκειμένου να με βραβεύσουν ως Αλεξανδρινή για την προσφορά μου στον Πολιτισμό της χώρας μου. H τελετή έναρξης θα γίνει στην Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας και είμαι πολύ συγκινημένη γι’ αυτή την τιμή που μου κάνουν».

Leave a Comment