Μια εβδομάδα μετά την «κατάθεση-χείμαρρο» της Μπρίτνεϊ Σπιρς κατά του καθεστώτος «κηδεμονίας» της, που τα τελευταία 13 χρόνια τής έχει στερήσει τη δυνατότητα να διαχειρίζεται η ίδια την τεράστια περιουσία της αλλά και τη ζωή της, μια δικαστής απέρριψε (προς το παρόν) το αίτημα της τραγουδίστριας να παυθεί ο ρόλος του πατέρα της Τζέιμι ως «κηδεμόνα» της.
Σύμφωνα με το USA Today, έγγραφα δικαστηρίου που κατέθεσε ο δικηγόρος της 39χρονης, Σάμιουελ Ίνγκαμ, την περασμένη Τετάρτη, αναφέρουν ότι η δικαστής Μπρέντα Τζ. Πένι απέρριψε το αίτημα να μην είναι πλέον «sole conservator» (αποκλειστικός «κηδεμόνας») ο πατέρας της τραγουδίστριας. Ο βασικός στόχος των εγγράφων που κατατέθηκαν, σύμφωνα με το ίδιο site που είχε πρόσβαση σε αυτά, ήταν να εγκριθεί το Bessemer Trust ως «co-conservator» της Μπρίτνεϊ.
«Το αίτημα να ανασταλεί άμεσα η ιδιότητα (του “conservator”) του Τζέιμς Π. Σπίαρς μετά τον διορισμό της Bessemer Trust Company της Καλιφόρνια ως “sole conservator” της περιουσιας της απορρίπτεται μετ’ επιφυλάξεως παντός δικαιώματος» αναφέρουν τα έγγραφα.«Πιστεύω πραγματικά ότι αυτό το καθεστώς “επιτροπείας” (σ.σ. ο νομικός όρος στα αγγλικά είναι «conservatorship», κάτι παρεμφερές με τη «δικαστική συμπαράσταση» στη χώρα μας) ισοδυναμεί με κακοποίηση, και θέλω να τελειώσει» δήλωσε πριν από μερικές μέρες η 39χρονη ποπ σταρ στη φορτισμένη συναισθηματικά ομιλία της μέσω τηλεδιάσκεψης, η οποία διήρκεσε 25 λεπτά, στο δικαστήριο.
Όπως υπενθυμίζει το site, ο πατέρας της ποπ σταρ και το Bessemer Trust έχουν τον έλεγχο της περιουσίας της Μπρίτνεϊ, ενώ η επαγγελματίας conservator Τζόντι Μοντγκόμερι διαχειρίζεται (προσωρινά) άλλες πτυχές της προσωπικής ζωής της Μπρίτνεϊ. Πρόσφατα ο δικηγόρος της τραγουδίστριας υπέβαλε αίτηση να διοριστεί μόνιμα η Μοντγκόμερι στον συγκεκριμένο ρόλο (που της ανατέθηκε το 2019 όταν ο πατέρας της “αποσύρθηκε” για λόγους υγείας). Οι δικηγόροι του Τζέιμς Σπίαρς δήλωσαν στο δικαστήριο ότι ο εντολέας τους «ανησυχεί» μετά το αίτημα του δικηγόρου της Μπρίτνεϊ για «μονιμοποίηση» του ρόλου της Μοντγκόμερι, δεδομένου ότι η κόρη του δήλωσε ξεκάθαρα στις 23 Ιουνίου ότι τέλει να δοθεί τέλος στο καθεστώς «κηδεμονίας» της και να μην μπορεί πλέον κανένας να αποφασίζει για την προσωπική της ζωή.
Όπως υπενθυμίζει το USA Today, τον περασμένο Νοέμβριο η δικαστής Μπρέντα Τζ. Πένι αρνήθηκε να εκδώσει απόφαση για τις νομικές προσπάθειες της Μπρίτνεϊ Σπίαρς να ανακτήσει το έλεγχο της ζωής της και να βάλει τέλος στο νομικό καθεστώς που την κρατά «αιχμάλωτη» τα τελευταία 13 χρόνια. Η αιτιολογία της ήταν ότι η τραγουδίστρια δεν είχε καταθέσει επαρκή τεκμηρίωση ώστε να στηρίζει το αίτημά της.
 
Οι σοβαρές καταγγελίες της Μπρίτνεϊ
 
Την περασμένη Τρίτη ο Τζέιμι Σπίαρς κατέθεσε αίτημα στο δικαστήριο να διερευνηθούν οι σοβαρές καταγγελίες που έκανε η κόρη του στην ακροαματική διαδικασία στις 23 Ιουνίου. Μεταξύ άλλων η ποπ σταρ είχε ισχυριστεί ότι τα άτομα που έχουν αναλάβει την «κηδεμονία» της δεν την αφήνουν να πάει στον γιατρό για να αφαιρέσει το σπιράλ και να ξεκινήσει προσπάθειες να αποκτήσει παιδί. Επίσης έκανε λόγο για περιπτώσεις όπου «εξαναγκάσθηκε» να εργαστεί, για ψυχοφάρμακα που της δόθηκαν παρά τη θέλησή της και για άλλες σοβαρές παραβιάσεις των δικαιωμάτων της.
Η τραγουδίστρια ήταν «καταπέλτης» απέναντι στον πατέρα της, λέγοντας ότι «του άρεσε 100.000% να έχει τον έλεγχο να προκαλεί πόνο στην ίδια του την κόρη». Περιέγραψε μάλιστα μια σκηνή όπου η ίδια έκλαιγε για περίπου μια ώρα στο τηλέφωνο και εκείνος «απολάμβανε κάθε λεπτό». «Ο μπαμπάς μου και όσοι άλλοι έπαιξαν καίριο ρόλο στην επιτροπεία μου θα έπρεπε να βρίσκονται φυλακή. Τους έχει δοθεί υπερβολικά πολύς έλεγχος» σημείωσε η Μπρίτνεϊ. Μάλιστα μίλησε επικριτικά και για τη μητέρα της, λέγοντας ότι εν μέσω της πανδημίας «πήγαινε για σπα»: «Εγώ όμως όχι μόνο δεν πήγα για σπα αλλά δεν έφτιαξα ούτε τα νύχια μου για έναν ολόκληρο χρόνο. Η μαμά μου με βλέπει όπως ο μπαμπάς μου», σημείωσε χαρακτηριστικά, υπονοώντας ότι και εκείνη την εκμεταλλεύεται.
Η τραγουδίστρια εξήγησε ότι όταν πριν τρία χρόνια βρισκόταν σε ψυχιατρική κλινική και διαβεβαίωνε τους φαν της και τον κόσμο ότι είναι καλά και ευτυχισμένη έλεγε ψέμματα. «Όταν πήγα εκεί μου στέρησαν τα πάντα. Με παρακολουθούσαν ενώ άλλαζα ρούχα, γυμνή κάθε μέρα. Καθόμουν σε μια καρέκλα 10 ώρες τη μέρα, επτά μέρες την εβδομάδα».
Συνέκρινε την κατάστασή της με θύματα sex trafficking, αφού εξαναγκαζόταν σύμφωνα με τα λεγόμενά της να δουλεύει χωρίς να έχει έλεγχο των οικονομικών της και με μηδενική ανεξαρτησία: «Εκείνοι που μου το έκαναν αυτό δεν πρέπει να την γλιτώσουν φτηνά», συμπλήρωσε η ποπ σταρ.
Σύμφωνα με την Guardian το «Conservatorship» είναι ένα είδος «κηδεμονίας» που επιβάλλει το δικαστήριο, κυρίως για άτομα που δεν δύνανται πλέον λόγω ψυχικών ή άλλων προβλημάτων (π.χ. γήρας, άνοια, αναπηρία) να λαμβάνουν μόνα τους αποφάσεις για τη ζωή τους. Αρκετοί ειδικοί όμως επισημαίνουν ότι αυτό το καθεστώς μπορεί να γίνει μέσο εκμετάλλευσης ορισμένων ανθρώπων, και υποδεικνύουν την περίπτωση της Μπρίτνεϊ ως παράδειγμα αυτής της κατάχρησης.
 

Leave a Comment