Πολύς ντόρος είχε δημιουργηθεί πριν από κάποιο διάστημα για την απόφασης της Άλκηστης Πρωτοψάλτη να αφαιρέσει από το τραγούδι που ερμηνεύει με επιτυχία «Άδωνις» τη λέξη «χοντρή» από τους στίχους του…Αρκετό καιρό μετά, η ερμηνεύτρια, η οποία προτίμησε την εποχή των πολλών σχολίων εις βάρος της να κρατήσει σιωπή γύρω από το θέμα, έρχεται για να δώσει την απάντησή της για τους λόγους που την οδήγησαν σε μία τέτοια απόφαση…
Σας πάω σε κάτι που συζητήθηκε πολύ: στην απόφασή σας να αφαιρέσετε τη λέξη «χοντρή» από το τραγούδι «Αδωνις» Αλήθεια, γιατί το κάνατε;
«Τώρα που σταμάτησαν οι συζητήσεις, θα σας πω. Πριν από πολλά χρόνια, σε μια συναυλία, την ώρα που έλεγα το τραγούδι, στην πρώτη σειρά καθόταν ένα ευτραφές κοριτσάκι σε αναπηρικό καρότσι. Τη στιγμή της λέξης αυτής τα μάτια μου διασταυρώθηκαν με του παιδιού και “έπιασα” τη στενοχώρια της, κατέβασε το κεφάλι και κατάλαβα πολλά… Έτσι αποφάσισα να αφήσω κενό στη λέξη αυτή».
Αυτές οι ελάχιστες επιθέσεις που έχετε δεχτεί, όπως με την κινητή συναυλία σας την περίοδο της Covid-19, τελικά σας «αγγίζουν», σας στενοχωρούν ή σας αφήνουν αδιάφορη; Μου έχει κάνει μεγάλη εντύπωση ότι δεν αναλώνεστε σε απαντήσεις…
«Μα απαντήσατε μόνη σας… Δεν αναλώνομαι σε απαντήσεις. Θέλει ψυχική δύναμη, ηρεμία και αυτοσυγκράτηση η σιωπή. Δεν είναι ένδειξη αδυναμίας ή φόβου. Είναι θέμα πολιτισμού. Εξάλλου το έχω πει: ο καθένας βλέπει αυτό που έχει μέσα του…».
Κυρία Πρωτοψάλτη, νιώθετε ότι ζούμε σε τοξικούς καιρούς;
«Η λέξη “toxic” θα μπορούσε να ανακηρυχθεί η λέξη των τελευταίων ετών. Τι φαινόμενο είναι αυτό που ζούμε; Πόσο λυπηρό. Ψυχική δηλητηρίαση, συναισθηματική καταπίεση ανακατεμένη με βία και εξωπραγματικές κοινωνικές καταστάσεις. Δεν ξέρω τι συμβαίνει και από πού πηγάζει αυτή η χυδαιότητα. Αυτή η έλλειψη παιδείας, ευγένειας, δικαιοσύνης, κατανόησης, σεβασμού… Το σίγουρο είναι ότι η τοξικότητα επηρεάζει αρνητικά την ψυχική μας υγεία. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι είναι αυτό το πρόσωπο της σύγχρονης Ελλάδας. Γιατί λείπει η αγάπη από τη σημερινή κοινωνία; Αν η αγάπη διδάσκεται και προέρχεται από τους γονείς… ας τη διδάξουμε! Επίσης, ας μάθουμε στα παιδιά ότι πρόοδος χωρίς ΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΑ δεν υφίσιαται. Ας ξαναθυμηθούμε τους κανόνες καλής ανατροφής και συμπεριφοράς. Ας μην ξεχάσουμε τις παραδόσεις».
Πηγή: BHMAgazino