Έχει κατακτήσει τις πίστες των μεγαλύτερων νυχτερινών κέντρων, την αγάπη και τον θαυμασμό μιας μεγάλης μερίδας του ελληνικού κοινού αλλά και πολλών καλλιτεχνών, έχει πάρει δεκάδες χρυσούς και πλατινένιους δίσκους και τώρα ετοιμάζεται να εντυπωσιάσει και τις Κάννες!
Ο λόγος για τον Γιώργο Μαζωνάκη ο οποίος είναι ο πρωταγωνιστής της μικρού μήκους ταινίας της Εύης Καλογηροπούλου με τίτλο «Στον θρόνο του Ξέρξη» που θα συμμετάσχει στο διεθνούς εμβέλειας κινηματογραφικό Φεστιβάλ Καννών που θα διεξαχθεί από τις 18 έως τις 26 Μαΐου.
Ο λόγος για τον Γιώργο Μαζωνάκη ο οποίος είναι ο πρωταγωνιστής της μικρού μήκους ταινίας της Εύης Καλογηροπούλου με τίτλο «Στον θρόνο του Ξέρξη» που θα συμμετάσχει στο διεθνούς εμβέλειας κινηματογραφικό Φεστιβάλ Καννών που θα διεξαχθεί από τις 18 έως τις 26 Μαΐου.
Συγκεκριμένα η ταινία, που αποτελεί μια παραγωγή του Onassis Culture, θα κάνει την πρεμιέρα της στην Εβδομάδα Κριτικής, το παράλληλο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ,στο οποίο συμμετέχουν δουλειές δημιουργών από όλο τον κόσμο.
[youtube url=”https://youtu.be/-4dQuqbkCIQ” scroll_reveal=”https://youtu.be/aPAyPM0gMoU”]
Η νέα αυτή ταινία μικρού μήκους Εύης Καλογηροπούλου, η οποία είχε πάει και το 2020 στις Κάννες με «Motorway 65» διεκδικώντας Χρυσό Φοίνικα, είναι βασισμένη στο video-art της με τίτλο «Ανήκω σε μένα», σε καλλιτεχνική επιμέλεια της Διευθύντριας Πολιτισμού του Ιδρύματος Ωνάση Αφροδίτης Παναγιωτάκου, στο οποίο επίσης πρωταγωνιστούσε ο δημοφιλής τραγουδιστής και παρουσιάστηκε πέρσι στο Πεδίον του Άρεως.
Ο τίτλος της ταινίας προέρχεται από μία κορυφή του όρους Αιγάλεω από την οποία θεωρείται πως παρακολούθησε ο Ξέρξης την Ναυμαχία της Σαλαμίνας. Εξ ου και το συγκεκριμένο σημείο οι κάτοικοι της περιοχής συνηθίζουν να το αποκαλούν «Θρόνο του Ξέρξη». Από το ίδιο αυτό σημείο παρακολουθεί και η σκηνοθέτις της ταινίας τη ζωή των ηρώων της. Είναι άνθρωποι του μόχθου που εργάζονται σκληρά στα ναυπηγεία του Περάματος και ανάμεσα στις πολλές δυσκολίες που έχουν να αντιμετωπίσουν είναι και αυτή της απαγόρευσης της σωματικής επαφής μεταξύ τους.
Ο Γιώργος Μαζωνάκης εμφανίζεται σε ρόλο αφηγητή. Υποδύεται τον παλαιότερο εργάτη των ναυπηγείων και είναι εκείνος που ξετυλίγει το κουβάρι των εμπειριών, των καταπιεσμένων συναισθημάτων, της αβεβαιότητας, των χαμένων ελπίδων, της κατεσταλμένης επιθυμίας… Όλοι οι εργάτες φέρονται να λειτουργούν ως τα γρανάζια μιας αυτοματοποιημένης μηχανής που δεν σταματά ποτέ να δουλεύει στερώντας τους, με το χρόνο και χωρίς καν να το αντιλαμβάνονται, την όρεξη τους για ζωή και επικοινωνία.
Ο ρόλος που ενσαρκώνει ο Γιώργος Μαζωνάκης εμπεριέχει και αρκετά αυτοβιογραφικά στοιχεία καθώς ο ίδιος γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Νίκαια ενώ στα Ναυπηγεία του Περάματος δούλευε σκληρά ο πατέρας του για να εξασφαλίσει στην οικογένειά του τα ως προς το ζην. Αρκετά από αυτά που περιγράφει η ταινία, επομένως, τα έχει ζήσει από πρώτο χέρι.Θα μπορέσει άραγε ο πρωταγωνιστής της ταινίας να σπάσει τους βαθιά ριζωμένους στο χρόνο κανόνες καταστολής και να ανοίξει ένα παράθυρο στην ζωή και τον έρωτα; Θα καταφέρει ο πρωταγωνιστής να γίνει ο από μηχανής θεός που θα φέρει τη λύτρωση;