Έχοντας κερδίσει την τελευταία δίκη για τα πνευματικά δικαιώματα του τραγουδιού του, «Thinking Out Loud», ο Εντ Σίραν θέλησε να το «γιορτάσει» με το κοινό του.

Πιο συγκεκριμένα, ο βραβευμένος με Grammy τραγουδιστής έδωσε μια… αυτοσχέδια συναυλία – έκπληξη για τους θαυμαστές του στους δρόμους της Νέας Υόρκης, την επόμενη ημέρα της δίκης.Σε βίντεο που έκανε την εμφάνισή του στο TikTok, ο Εντ Σίραν φαίνεται να ερμηνεύει τις επιτυχίες του και να παίζει κιθάρα, ενώ στέκεται πάνω σε ένα αυτοκίνητο.Όπως ήταν αναμενόμενο, το πλήθος συγκεντρώθηκε γύρω του, με τους περισσότερους να καταγράφουν το θέαμα στα κινητά τους τηλέφωνα.Ο Βρετανός καλλιτέχνης είχε κατηγορηθεί ότι αντέγραψε το «Let’s Get It On» του Μάρβιν Γκέι, όμως η απόφαση του δικαστηρίου της Νέας Υόρκης τον δικαίωσε.Οι κληρονόμοι ενός συνεργάτη του Γκέι υποστήριξαν συγκεκριμένα, πως η Warner Music Group, η Sony Music Publishing και ο Εντ Σίραν θα έπρεπε να τους αποζημιώσουν για παραβίαση των πνευματικών δικαιωμάτων του κομματιού.
Μάλιστα, ο Εντ Σίραν είχε δηλώσει πριν τη δίκη, πως αν κριθεί ένοχος, θα εγκατέλειπε τη μουσική βιομηχανία. «Αν συμβεί αυτό, τελείωσα. Σταματάω», είχε αναφέρει σε δήλωσή του έξω από το ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν.Κατά τη διάρκεια της δίκης, ο Εντ Σίραν τραγούδησε ενώπιον της επιτροπής ένα μέρος του «Thinking Out Loud», ενώ το έπαιξε και στην κιθάρα. Όπως είπε, είχε γράψει το εν λόγω κομμάτι στην Αγγλία, ενώ έμπνευσή του ήταν η γιαγιά και ο παππούς του, καθώς και μια σχέση που είχε εκείνη την περίοδο.Η δικηγόρος του καλλιτέχνης, Ιλέν Φάρκας δήλωσε στο δικαστήριο πως: «Οι ομοιότητες στις συγχορδίες και στους ρυθμούς των δύο τραγουδιών ήταν λογικές, καθώς αποτελούν “τα γράμματα του αλφαβήτου της μουσικής”. Αυτά είναι βασικά δομικά στοιχεία της μουσικής που οι τραγουδοποιοί σήμερα και για πάντα πρέπει να είναι ελεύθεροι να χρησιμοποιούν, διαφορετικά όλοι εμείς που αγαπάμε τη μουσική θα είμαστε φτωχότεροι».Από την άλλη πλευρά, η Κίσα Ράις, η οποία εκπροσωπούσε την αντίπαλη πλευρά, υποστήριξε πως οι πελάτες της δεν ισχυρίστηκαν πως υπάρχουν ομοιότητες στη μουσική, αλλά «στον τρόπο, με τον οποίο συνδυάστηκαν αυτά τα στοιχεία, καθώς ήταν μοναδικός».Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο Εντ Σίραν κατηγορείται για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων. Την περασμένη χρονιά, κέρδισε ακόμα μια δίκη για το τραγούδι «Shape of You».

Leave a Comment